گروه سیاسی: فریدون عباسی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی در اظهاراتی به تشریح روند پیشرفت هستهای کشور طی سالهای گذشته و تحلیل آخرین شرایط حاکم بر مذاکرات هستهای پرداخت. بهگزارش «وطن امروز»، با نزدیک شدن به ضربالاجل هستهای ایران و 1+5 تحلیلها و گمانهزنیها در این باره بیشتر شده است. سخنان عباسی بنا به تخصصش هم در حوزه مسائل فنی و هم در حوزه مسائل راهبردی مرتبط با مذاکرات هستهای قابل تامل است. به اعتقاد رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی، نسخه غربی در مذاکرات، نابودی تمام سانتریفیوژهای موجود ماست. عباسی شرایط تحریم فعلی کشور را ناشی از اقدامات دولت اصلاحات در سال 83 میداند و تاکید دارد تحریمها و قطعنامههای شورای امنیت به دلیل خبط سال 83 است و آژانس هیچ مشکلی با فعالیت سازمان از 84 تا 92 نداشته است. به گفته کارشناس مسائل هستهای، 6هزار سانتریفیوژ مورد توافق در مذاکرات فعلی فرسوده شدهاند و بازطراحی اراک هم 3 ماه پیش در آمریکا صورت گرفته است. رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی کشورمان در گفتوگو با فارس در پاسخ به سوالی درباره احتمال توافق تا ضربالاجل مشخص شده یعنی دهم تیرماه گفت: اگر بازگردیم به برنامه اقدام مشترک و به دنبال آن صحبتهایی که شده و توافقی که در بیانیه لوزان سوییس ذکر شده نقاط ابهامی در این نوشتار وجود دارد به گونهای که میشود گفت ما به تعهداتی که سپردیم عمل کردیم ولی طرف مقابل در موقع لازم به تعهدات خودش عمل نکرده و همه آنها موکول شده به یکسری موضعگیری که ما داریم. عباسی تصریح کرد: طبق فرموده مقام معظم رهبری و سایر مسؤولان کشور، تحریمها باید یکجا برداشته شود، طرف مقابل هم تا حدی تحریمها نه اینکه نظام تحریمها برداشته شود، آن را موکول به یک راستیآزمایی از طرف آژانس بینالمللی انرژی اتمی کرده است، راستیآزماییای که 2 شرط دارد، یکی بحث بازدید از مراکز نظامی و دیگری مصاحبه یا دیدار حضوری و بازجویی از افرادی که طرف مقابل معتقد است از دستاندرکاران صنعت هستهای ایران در گذشته بودند. وی تاکید کرد: بیش از 12 سال است با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اختلاف داریم، آنها در مذاکرات قبلی (زمان دولت دهم) حاضر نشدند از طریق منطقی و قانونی بیایند این مسائل را حل کنند یعنی بیشتر به سمت تحریم رفتند. با این اوصاف طبعا نباید انتظار داشته باشیم وقتی ما اجازه نمیدهیم خواسته طرف مقابل عملی شود، در تیرماه به توافقی برسیم.
6 هزار سانتریفیوژ مورد توافق فرسوده شدهاند
عباسی در بخش دیگری از سخنان خود به خطوط قرمز و امکان حصول توافق بر مبنای آن اشاره کرد. وی در توضیح این موضوع به فرسوده بودن 6 هزار سانتریفیوژ مورد توافق اشاره کرد. عباسی تصریح کرد: به چارچوب خطوط قرمز اگر نگاه کنید تحقیق و توسعه،190 هزار سو و حفظ فردو جزو خطوط قرمز ماست ولی چه به دست آوردیم؟ آیا 190 هزار سو تصویب شده و 6هزار ماشین سانتریفیوژ نسل اول میتواند کار ما را انجام بدهد؟ فکر میکنم به نتیجه نمیرسیم. سانتریفیوژها تا حدی کار خودشان را کرده و فرسوده و آسیبپذیر شدهاند چون دشمن به دفعات زیادی سعی کرد این ماشینها را از بین ببرد. رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: وقتی آژانس ما را به انحراف از NPT متهم میکند و مجرم میداند، 5 هزار سانتریفیوژ هم نمیتوانیم داشته باشیم یعنی تولید سوخت باید تعطیل شود، رآکتور اراک حتی به صورت بازطراحی شده هم نباید وجود داشته باشد، یعنی کشوری که از NPT تخطی کرده باشد محدودیتهای بیشتری به آن اعمال میشود و میتوانند اعلام کنند که ایران اصلا نباید کار هستهای انجام دهد، بعد وارد بحثهای غیرهستهای مثل موشکی هم میشوند یعنی همین بحثهایی که امروز در مذاکرات مطرح میشود جدی است و از بحث هستهای در مباحث موشکی ما ورود کردهاند و این دو را به هم ارتباط میدهند البته قبلا هم زمینه این کارها در گزارشاتی که از سوی سازمان بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام ارسال شده به وجود آمده بود.
طراحی 3 ماه پیش رآکتور اراک در آمریکا
پاسخ به برخی شبهات درباره رآکتور اراک و ادعاهای مطرح در اینباره هم بخشی از سخنان فریدون عباسی را تشکیل میداد. رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که آیا دستاوردی چون رآکتور اراک از ما گرفته شده است؟ تصریح کرد: این خیلی دستاورد مهمی برای کشور بود که متاسفانه این دستاورد از کشور گرفته شده و دارد تبدیل به چیزی میشود که آن خاصیت را دیگر ندارد. آن رآکتور میتوانست جزو فعالیتهای آتی ما باشد اینکه میگویند بازطراحی کنیم این در تبریز و مشهد قابل انجام بود ولی الان آمدیم چکار کردیم؟ امروز در اراک با نسخه آمریکاییها جلو میرویم؛ نسخهای که آنها قبل از سال 2012 پیچیدند و یک سفارشی را به یک موسسه تحقیقاتی در نروژ دادند تا برای تغییر رآکتور ما و سازگار کردن بیشتر با معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای برنامه تهیه کنند بعد بین سالهای 2012 که گزارش آمد بیرون تا 2015، همین 3-2 ماه پیش همین بحث بازطراحی رآکتور اراک را در یکی از دانشگاههای آمریکایی انجام دادند. عباسی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برچیدن هزار تا ماشین سانتریفیوژ یعنی خراب کردن اینها. یا مثلاً از این 11 هزار تا که کار میکند، وقتی میخواهید خاموش کنید 30درصد در موقع خاموش شدن از بین میرود و اگر روزی بخواهیم دوباره راهاندازی کنیم30 درصد هم موقع راهاندازی از بین میرود؛ این یعنی 60 درصد سانتریفیوژها نابود میشود البته مقداری در حمل و نقل آسیب میبیند یعنی عملاً نسخهای که پیچیدند برای ما نابودی تمام سانتریفیوژهای موجود است.
تخریبها و ترورها محصول خبط سال 83
عباسی در بخش دیگری از سخنان خود به تبعات اقدامات هستهای در سال 83 اشاره کرد. وی گفت: یک کار خبطی در سال 83 کردند و کشور را در حوزه امنیت ملی به خطر انداختند و حاصل این تخریبها و ترورها مال همین شناساییهایی که در آن زمان انجام شده، بود. جک استراو راحت وارد کشور میشود و برنامه ملاقات برایش گذاشتند ولی هیچکس از وی نپرسید چرا پروفسور علیمحمدی را شهید کردند، محرز است که MI6 ایشان را به شهادت رسانده است چرا تیم مذاکرهکننده سوال نپرسیدند. حالا اجازه دهیم چهره بقیه دانشمندان هم شناسایی شود؟ حاکمیت ملی و امنیت ملی خودمان را به خطر میاندازیم و 4 کشور به صورت نانوشته کشورمان را در یک جنگ شکستخورده فرض کردند و بازخواست میکنند، نباید بپذیریم یک اجنبی با دانشمندان کشور ما صحبت کند، دلیلی ندارد. ما هیچ دلیلی نمیبینیم.
وطن امروز